Cum sa iti binecuvintezi copii?

Cum să îți binecuvintezi copiii? O scurtă lecție învățată de la patriarhul Iacov

În Geneza 49 este relatat un eveniment extrem de important. Ajuns la finalul vieții, patriarhul Iacov și-a strâns fiii în jurul lui pentru o ultimă cuvântare. Nu a fost o cuvântare obișnuită, ci una încărcată de emoții. În atmosferă plana acel sentiment al despărțirii de cel care a fost stâlpul familiei.

În acel moment Iacov nu le-a lăsat instrucțiuni. Nu le-a spus ce să facă după ce el nu va mai fi. Nu, în acel moment Iacov și-a binecuvântat fiii. El nu a rostit o binecuvântare general valabilă pentru toți copiii; ci el “i-a binecuvâtat pe fiecare cu o binecuvântare deosebită” (v. 28). Un cititor avizat al Vechiului Testament va observa faptul că binecuvântarea rostită de Iacov s-a împlinit întocmai în dreptul fiecărei seminții. Iacov a știut că este datorita lui de tată să își binecuvinteze fiii. El nu a plasat această sarcină în responsabilitatea altuia.

Responsabilitatea tatălui (printre altele) este să își binecuvinteze copiii. Deseori această sarcină este plasată în responsabilitatea bisericii sau a pastorilor. Mulţi taţi se eschivează de la această sarcină considerând că dacă copilul a fost adus la binecuvântare când era mic, este suficient. Nu, nu este suficient. Alţi taţi se sustrag de la această datorie considerând că nu stă în puterea lor de a-şi binecuvânta copiii. Fals! Datoria taţilor este să-şi binecuvinteze copiii.

Ferice de copilul care știe că tatăl (și mama) îl poartă în rugăciune și îl binecuvintează! Mai mult decât atât, ferice e de copilul care aude că părinții îl binecuvintează. Aceasta va aduce un sentiment de siguranță emoțională în viața lui.

Să nu uităm că actul de a binecuvânta nu este de obârșie omenească, ci își are originea in Dumnezeu. El a binecuvântat primii oameni (Geneza 1.22, 28; 5.2; etc).

Învățăm de la Iacov că rugăciunea pentru copii (dacă sunt mai mulți) nu trebuie făcută la modul general ci specific. Copiii nu trebuie binecuvântați la modul general ci specific, pe fiecare în parte. Rostește în dreptul fiecărui copil o binecuvântare deosebită, și fii ferm convis că Dumnezeu o va înfăptui întocmai. Nu te zgârci în a rosti zilnic binecuvântări. Tu doar arunci sămânța, Cel ce face să crească binecuvântarea este Domnul. La vremea potrivită te vei bucura de rodul binecuvântării divine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *